Hypnose

Jeg anvender også hypnose i min praksis.

Hypnose er en tilstand af dyb afslapning, hvor hjernen er modtagelig for nye overbevisninger.

Det er et effektivt og hurtigt redskab som anvendes fx. ifm. rygestop, eller ifm. at man ønsker at slippe negative mønstre. Ydermere er det godt ift. angst og fobier.

Med hypnose kan man ikke få folk til at gøre noget mod deres moral eller vilje. Det er en myte. Så du skal selv ønske forandringen.

Du er velkommen til at optage hypnosen på din smartphone.

HVAD ER KLINISK HYPNOSE?

Klinisk Hypnose er en dyb form for bevidsthedstilstand. Det er en tilstand, hvor hjernen er i dyb ro og afslappethed, og hvor den er modtagelig for suggestiv indlæring, altså at du kan programmere din hjerne til at ændre dit forhold til et givent element af dit liv. Fx er hypnose særdeles effektivt, hvis du ønsker at holde op med at ryge, ved at du omprogrammerer din hjerne, således, at cigaretrygning fx vækker afsky i dig. Når du så får lyst til at ryge, er der samtidigt et program, der gør, at du får afsky ved at tænde en cigaret.

Eller, at du – gennem hypnose – kan lære, at edderkopper ikke er farlige, ved at hypnotisøren fører dig igennem en forestillingsrejse, hvori du møder edderkopper under fuldstændigt trygge rammer.

Smertebehandling

Ydermere er klinisk hypnose effektivt ved smertebehandling. I bl.a. Canada og England bruger nogle kirurger hypnose i stedet for bedøvelse ved kirurgiske indgreb. Se fx denne BBC udsendelse på Youtube her (Åbner i nyt vindue).
Klinisk hypnose er genstand for megen hjerneforskning. Her finder man, at den dybe afslapningstilstand, som hjernen befinder sig i under hypnose, er en tilstand, som adskiller sig fra vores dagligdags, vågne tilstand. Hypnosetilstanden er en tilstand, hvor hjernen så at sige fungerer på en “lavere frekvens”, i theta bølger.

Theta-bølger

Men det, at den fungerer på en lavere frekvens, betyder ikke, at man er ubevidst – snarere tværtimod. Forskning viser, at hypnosetilstanden er ligeså nærværende som tilstanden i mindfulness, og at hjernens sensitivitet overfor psykiske og motoriske stimuli er ligeså høj som ved mindfulness (Yapko: “Mindfulness and Hypnosis”, 2011)

..OG HVAD ER DET IKKE?

Klinisk hypnose er ikke som det, man ser i TV-Shows, hvor enkeltpersoner eller grupper af mennesker opfører sig fjollet, og gør ting, som de ikke kan huske bagefter. Dette er en populariseret udgave af noget, som faktisk er et utroligt effektivt redskab i psykologien, på lige fod med andre effektive redskaber, såsom mindfulness. I TV-programmerne er deltagerne særligt udvalgte, og der er gået timevis af træning med dem forud for, at hypnotisøren blot ved at røre dem på panden, kan få deltagerne til at gå i trance. Dette kan ikke lade sig gøre, medmindre deltageren er villig og trænet til det.

Populariseret hypnose

En anden faktor kan være deltagernes ønske om at komme i TV, og at de – måske ubevidst – har tillid til, at der ikke vil ske noget “farligt”, uetisk eller grænseoverskridende, hvilket kan være medvirkende til, at de er mere villige til at lade sig hypnotisere til at gøre fjollede ting, eller at de lader sig hypnotisere til at stjæle i et shoppingcenter (som vist i et TV2-program).
Klinisk hypnose er således ikke en tilstand, hvor du kan “overtales” til at gøre noget, der strider mod din moral eller dine værdier. Du skal selv ønske forandringen, og du kan sagtens aktivt arbejde imod hypnose, men hvorfor skulle du dog det, når det handler om at få det bedre? Al hypnose er selvhypnose (Dave Elman), hvilket vil sige, at du selv skal ønske det.

Comments are closed.